پوشش های مالچ

Mulch films

انواع مالچ ها /خاکپوش ها

مالچ انواع مختلفی دارد که انتخاب نوع آن باید براساس نیازهای هر محصول یا هر منطقه باشد.

مالچ‌ها به دو نوع آلی و غیرآلی دسته‌بندی می‌شوند:

– مالچ‌های آلی یا بیولوژیک شامل مواد طبیعی همچون علف خشک، کاه، کلش، پوست درخت، چوب خردشده، برگ، خاک اره و کمپوست هستند.

– مالچ‌های غیرآلی یا شیمیایی به پوشش‌هایی از جنس پلاستیک یا پلی اتیلن با ضخامت های۰٫۹–۲ میلی‌متر گفته می‌شود که بر روی خاک گسترده می‌شوند.

انواع فیلم های مالچ:

فیلم مالچ شفاف: فیلم های شفاف سالهاست که برای انواع محصولات زراعی استفاده می شود. این فیلم از همه فیلم ها برای گرم کردن خاک کارآمدتر است. عیب این فیلم ها این است که از علف های هرز جلوگیری نمی کند بنابراین باید از علف کش استفاده کرد.

فیلم مالچ سیاه: این پوشش ها نور مرئی را جذب می‌کند (فتوسنتز) و در نتیجه علف‌های هرز را به میزان قابل توجهی در زیر ناحیه تحت پوشش لایه کاهش می‌دهد.

فیلم مالچ سیاه/سفید: این فیلم از یک طرف سیاه مات است، نور مرئی را مسدود می کند در حالی که طرف دیگر سفید است، تا حدی نور مرئی را منعکس می کند و در نتیجه از گرم شدن بیش از حد ورق و آسیب رساندن به میوه جلوگیری می کند.

فیلم های مالچ رنگی: فیلم هایی با انتقال نور انتخابی هستند فیلم هایی که از یک طرف باعث گرم شدن خاک می شوند و از طرف دیگر علف های هرز زیر لایه را کاهش می دهند. رنگ فیلم تأثیر عمده ای بر میزان گرم شدن خاک و انواع حشرات جذب شده دارد. این فیلم ها در رنگ های قهوه ای، سبز، زرد و آبی موجود هستند.

فیلم‌های انعکاسی: فیلم‌هایی که تا حدی پرتوهای فرابنفش را منعکس می‌کنند، حشرات را کور می‌کنند و در نتیجه عوارض محصول را کاهش می‌دهند.
فیلم‌های چند رنگ: فیلم‌هایی که مزایای لایه‌های سیاه یا قهوه‌ای را در کاهش علف‌های هرز و مزیت لایه‌های انتخابی در جلوگیری از بیماری‌های محصول را ترکیب می‌کنند. رنگ فیلم ها را می توان متناسب با نوع محصول و فصل رشد تطبیق داد.


صرفه های اقتصادی استفاده از مالچ فیلم ها :

پیش رس کردن محصول و عرضه آن در زمان اوج قیمت، افزایش سطح سبز مزرعه، افزایش سه تا چهار برابری عملکرد، جلوگیری از آفات و بیماری‌ها و رشد علف‌های هرز و استفاده نکردن از سموم علف کش و آفت کش، کاهش تعداد ساعت کار کارگری و کیفیت بهتر محصول سبب افزایش بازده اقتصادی محصول می‌شود. در کنار بازده اقتصادی، مزایای تولید ارگانیک را نیز باید اضافه کرد. به‌طور متوسط برای هر هکتار صیفی، در حدود ۱۳۰ کیلوگرم پلاستیک مصرف می‌شود.